Praktische informatie Guatemala

Home » Latijns-Amerika reizen » Guatemala » Praktische informatie

Reisdocumenten

Om naar Guatemala te reizen heeft u een geldig paspoort nodig, welke na vertrek nog zes maanden geldig is. U heeft geen visum nodig, alléén als u langer blijft dan drie maanden.

Vluchten

Vanuit Nederland of België zijn geen directe vluchten beschikbaar. Een vlucht duurt gemiddeld 18 uur indien voor één tussenstop wordt gekozen.

Reizen via de VS

Indien u via de VS reist bent u verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig naar de VS. Het formulier is online aan te vragen via de officiële website.

Inentingen

Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn o.a. afhankelijk van de aard en duur van de reis en uw gezondheidssituatie. Aanbevolen zijn inentingen tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. Neem ruim voor vertrek contact op met de GGD in uw woonplaats. De GGD is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreft voorzorgsmaatregelen voor het land of het gebied van bestemming. Meer informatie vindt u op de website van de GGD.

Geld en valuta

De officiële munteenheid van Guatemala is de Guatemalteekse Quetzal (GTQ), maar met US dollars kunt u ook goed terecht.

Fooien

In Guatemala is het gebruikelijk om een fooi te geven van ongeveer 10%. Soms wordt het ook al aan de rekening toegevoegd. Maar ook dan kunt u nog bij tevredenheid nog een kleine fooi geven. Indien u gebruik maakt van de services van een gids, wordt een fooi zeer gewaardeerd. Reist een privé gids de gehele dag met u mee, dan kunt u 10 USD fooi per persoon geven. Indien u slechts een dagdeel gebruik maakt van de services van een gids, dan kunt u 5 USD per persoon geven. Kamermeisjes in accommodaties waar u langer verblijft, kunt u bij tevredenheid 1 USD per dag geven. Parkeerwachters, toiletdames, en chauffeurs kunt u een kleinere fooi geven. Uiteraard kunt u naar eigen inzicht en de mate van tevredenheid, de hoogte van de fooi bepalen.

Elektriciteit

De gangbare stroomspanning is 110-120 volt, 60 Hertz. De stopcontacten in Guatemala zijn niet hetzelfde als in Nederland of België. U heeft een verloopstekker nodig, die u kunt kopen bij de ANWB of Hema. Soms doen er zich stroomstoringen voor, daarom is het verstandig om een zaklamp mee te nemen met extra batterijen.

Vervoer

Bus
In Guatemala kunt u tussen alle steden en dorpen per bus reizen. Meestal zijn het de Chickenbussen (kleurrijke Amerikaanse schoolbussen) die hier rijden. Maar deze bussen zijn vaak wat ouder en zitten vaak propvol. Wij raden u aan om zoveel mogelijk met de toeristen minibussen te rijden. Deze kosten iets meer geld, maar het is wel veiliger en comfortabeler.

Taxi
In Guatemala kunt u in de toeristische plaatsen gebruik maken van taxi’s. Spreek van tevoren duidelijk een prijs af. Kijk wel goed of het een geregistreerde taxi is (taxi Amarillo / gele taxi’s).

Huurauto
Unico Travel raadt af om een auto te huren. Het is niet overal veilig en de wegen zijn niet overal goed geasfalteerd. Zelf als u Spaans spreekt, kan het erg lastig zijn. In de kleine dorpen spreekt soms niemand Spaans en wordt vaak alleen een inheemse taal gesproken. Ter plekke heeft u vaak ook geen huurauto nodig. Unico Travel regelt dat u per minibus of per privé transfers van bestemming naar bestemming wordt gebracht.

Vliegtuig
In Guatemala kunt u makkelijk per binnenlandse vlucht van plaats naar plaats vliegen.

Adressen

Ambassade van Guatemala in Nederland
Javastraat 44
2585 AP ’s-Gravenhage
T.: 070 302 0253
F.: 070 360 2270

Meer weten? Lees hier de land informatie over Guatemala.

Interesse? Vraag een reis aan!
barbara guatemala
Meer weten over Guatemala? Neem contact met ons op!