Praktische informatie2019-05-15T14:11:49+02:00

Praktische informatie Guatemala

U bent hier: Home » Latijns Amerika reizen » Guatemala » Praktische informatie

Reisinformatie Guatemala

Voordat u op reis gaat zijn er nog een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Met een goede voorbereiding kunt u optimaal van uw vakantie genieten. Hieronder leest u handige reisinformatie over Guatemala, zodat u niet voor verrassingen komt te staan!

Reisdocumenten

U heeft een geldig paspoort nodig, welke na vertrek nog zes maanden geldig is. U heeft geen visum nodig voor reizen naar dit land, alléén als u langer blijft dan drie maanden.

Reizen via de VS

Indien u via de VS reist bent u verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar de VS. Het formulier kunt u online aanvragen via https://esta.cbp.dhs.gov/. De Amerikaanse overheid brengt hiervoor 14 dollar in rekening. De gegevens die u invult dienen overeen te komen met uw paspoortgegevens. Let op! De letter O komt niet voor in een Nederlands paspoortnummer. U dient te allen tijde het cijfer 0 te gebruiken.

Unico Travel raadt u aan de aanvraag tijdig in te dienen, ten minste drie dagen vóór vertrek. ESTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat u de gevraagde informatie heeft ingevuld maar in sommige gevallen kan het drie dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dient u een spoedvisum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade. De autorisatie dient u mee te nemen op reis daar u deze nodig heeft bij aankomst in de VS.

De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfadres, vluchtnummer et cetera moet u wel per reis actualiseren. Indien u niet via ESTA van te voren reistoestemming hebt aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de VS.

De Europese Unie en de VS hebben een internationale overeenkomst. Er vindt overdracht plaats van bepaalde reis- en reserveringsgegevens van passagiers (PNR) die naar, van en door de VS vliegen. De autoriteiten van de VS gebruiken deze PNR-gegevens ter preventie en bestrijding van terrorisme, maar eventueel ook om te vergelijken met lijsten van passagiers die een veiligheidsrisico vormen. Deze gegevens worden 15 jaar bewaard en kunnen met andere autoriteiten worden uitgewisseld.

Inentingen

Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn onder andere afhankelijk van de aard en duur van uw reis en uw gezondheidssituatie. Aanbevolen zijn inentingen tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. Neem zes weken voor vertrek contact op met de GGD in uw woonplaats. De GGD is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreft voorzorgsmaatregelen voor het land of het gebied van bestemming. Meer informatie vindt u op de website van de GGD.

Vluchten

Vanuit Nederland of België zijn geen directe vluchten beschikbaar. Een vlucht duurt gemiddeld 18 uur indien voor één tussenstop wordt gekozen.

Geld en valuta

De officiële munteenheid van Guatemala is de Guatemalteekse Quetzal (GTQ), maar met US dollars kunt u ook goed terecht.

 Fooien

In Guatemala is het gebruikelijk om een fooi te geven van ongeveer 10%. Soms wordt het ook al aan de rekening toegevoegd. Maar ook dan kunt u nog bij tevredenheid nog een kleine fooi geven. Indien u gebruik maakt van de services van een gids, wordt een fooi zeer gewaardeerd. Reist een privé gids de gehele dag met u mee, dan kunt u 10 USD fooi per persoon geven. Indien u slechts een dagdeel gebruik maakt van de services van een gids, dan kunt u 5 USD per persoon geven. Kamermeisjes in accommodaties waar u langer verblijft, kunt u bij tevredenheid 1 USD per dag geven. Parkeerwachters, toiletdames, en chauffeurs kunt u een kleinere fooi geven. Uiteraard kunt u naar eigen inzicht en de mate van tevredenheid, de hoogte van de fooi bepalen.

Elektriciteit

De gangbare stroomspanning is 110-120 volt, 60 Hertz. De stopcontacten in Guatemala zijn niet het zelfde als in Nederland of België. U heeft een verloopstekker nodig, die u kunt kopen bij de ANWB of Hema. Soms doen er zich stroomstoringen voor, daarom is het verstandig om een zaklamp mee te nemen met extra batterijen.

Vervoer

Bus
In Guatemala kunt u tussen alle steden en dorpen per bus reizen. Meestal zijn het de Chickenbussen (Kleurrijke Amerikaanse schoolbussen) die hier rijden. Maar deze bussen zijn vaak wat ouder en zitten vaak propvol. Wij raden u aan om zoveel mogelijk met de toeristen minibussen te rijden. Deze kosten iets meer geld, maar het is wel veiliger en comfortabeler.

Taxi
In Guatemala kunt u in de toeristische plaatsen gebruik maken van taxi’s. Spreek van tevoren duidelijk een prijs af. Kijk wel goed of het een geregistreerde taxi is (Taxi Amarillo / gele taxi’s).

Huurauto
U kunt in de grote steden in Guatemala een auto huren. U heeft een Nederlands rijbewijs, paspoort en creditcard nodig om een auto te huren. U moet wel ouder dan 25 jaar zijn. Wij raden aan om geen auto te huren tijdens uw reis. Onze ervaring is dat u ter plekke niet per se een auto nodig heeft. Wij regelen dat u per minibus of per privé transfers van bestemming naar bestemming wordt gebracht. Ook is het niet altijd veilig om zelf te rijden.

Vliegtuig
In Guatemala kunt u makkelijk per binnenlandse vlucht van plaats naar plaats vliegen.

Adressen
Ambassade van Guatemala in Nederland
Javastraat 44
2585 AP ’s-Gravenhage
T.: 070 302 0253
F.: 070 360 2270

Meer weten? Lees hier de land informatie over Guatemala.

Pin It on Pinterest

Share This