Land informatie Guatemala

Home » Latijns-Amerika reizen » Guatemala » Land informatie

Algemeen

Guatemala grenst in het noorden aan Mexico en Belize en in het zuiden aan Honduras en El Salvador. Het land staat vooral bekend om de Maya cultuur. Naast cultuur vindt u in Guatemala ook vele vulkanen, ongerepte regenwouden en tropische stranden. Kortom, een zeer diverse bestemming.

Geschiedenis

Guatemala kent een lange en gewelddadige geschiedenis. Vanaf het jaar 250 waren de Maya’s in de bergen en de hooglanden begonnen met het maken van steden en tempels. De bevolking werd gedurende de Spaanse overheersing (1524 – 1821) onderdrukt en uitgebuit. Van 1960 t/m 1996 was er een burgeroorlog waar de Maya dorpen als vijand van de staat werden gezien. Veel Maya dorpen zijn hierdoor verdwenen en veel burgers hebben de oorlog niet overleefd. In 1996 werd er vrede sloten en kroop Guatemala uit de zwarte periode en vonden er hervormingen plaats. Sindsdien is Guatemala een democratie.

Cultuur en bevolking

Ongeveer 55 procent van de inwoners van Guatemala stamt af van de Maya indianen. Het overige deel van de bevolking is grotendeels van Spaans-Indiaanse afkomst. Het merendeel van de bevolking is katholiek. Als liefhebber van de folklore en volksgebruiken is het zeker de moeite waard om de traditionele dorpen te bezoeken waar u vaak traditionele dansen, muziek en rituelen kunt zien.

Taal

Spaans is de officiële taal in Guatemala. Daarnaast worden er ook veel indiaanse talen gesproken (in totaal zo’n 21 Maya talen).

Eten en drinken

In Guatemala wordt veel maïs met bonen gegeten. De lunch – almuerzo – bestaat vaak uit een maaltijd met rijst of aardappels, vlees of kip en wat groenten en salade. Diner – cena – is eigenlijk hetzelfde als de lunch. In de kleinere plaatsen vindt u vooral traditionele eettentjes en in de grotere steden ook internationale restaurants zoals Italiaanse en Mexicaanse restaurants. Bij de eetkraampjes op straat kunt u vaak ‘elotes’ bestellen. Dit zijn warme maïskolven. Maar ook taco’s, ‘chile rellenos’ (gevulde paprika’s) en tamales (gestoomde/gevulde maïshapjes). Overal in Guatemala kunt u verse fruitsapjes kopen. Kraanwater kunt u beter vermijden. U kunt vrijwel overal flessen water kopen.

Natuur

De natuur van Guatemala is zeer divers. Het landschap bestaat uit ongerepte regenwoud, (actieve) vulkanen, meren en valleien. In het noorden bij de Golf van Honduras ligt een kuststrook, maar ook in het westen aan de Stille Oceaan. Bekende meren in Guatemala zijn het Izabalmeer en het Meer van Atitlán. Verder vindt u door de eeuwenoude geschiedenis overal Maya ruïnes en steden terug, ook vaak midden in de natuur.

Klimaat

Er heerst een tropisch klimaat in Guatemala met af en toe grote verschillen in temperatuur door de zee en de hoogte. In de hooglanden is het koeler (zo’n 22 graden Celsius) dan aan de kust (zo’n 30 garden Celsius). De meeste regen valt van mei t/m oktober. Het droge seizoen begint ongeveer in november en loopt tot eind april.

Beste reistijd

U kunt Guatemala het hele jaar door bezoeken. Maar er zijn wel twee seizoenen namelijk het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen loopt van december tot en met eind mei. Het regenseizoen begint vaak in juni en eindigt in november. Maar dit wil niet zeggen dat er heel de dag regen valt. Vaak vallen de buien aan het einde van de middag. Ook in het regenseizoen is het erg warm in Guatemala.

Tijdsverschil

In de wintertijd is het in Guatemala zeven uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd acht uur vroeger.

Veiligheid

U dient, net als overal ter wereld, te letten op uw bezittingen, vooral in de hoofdstad Guatemala-Stad. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:
– Vermijd reizen na zonsondergang en loop in het donker niet alleen over straat
– Draag geen opvallende en waardevolle juwelen
– Neem geen grote sommen geld mee
– Laat uw elektronica uit zicht
– Neem een kopie mee van uw paspoort en laat uw originele documenten in een kluis bij de receptie van uw hotel

Meer weten? Lees hier de praktische informatie over Guatemala.

Interesse? Vraag een reis aan!
barbara guatemala
Meer weten over Guatemala? Neem contact met ons op!