Land informatie El Salvador

U bent hier: Home » Latijns Amerika reizen » El Salvador » Land informatie

El Salvador is ongeveer zo groot als de helft van Nederland. Het land grenst aan Guatemala en Honduras. El Salvador heeft een rijke natuur, in het land bevinden zich 400 verschillende soorten vogels. Het landschap is zeer divers. U vindt er vulkanen, kliffen, stranden, tropische regenwouden, koloniale steden en Maya ruïnes. Tijdens een rondreis door El Salvador kunt u zich laten verrassen door de schoonheid van dit prachtige land! Hieronder vindt u meer informatie El Salvador.

Geschiedenis

El Salvador betekent in het Spaans ‘’de Verlosser’’ en is zo genoemd nadat het land onafhankelijk werd van Spanje. Het land heeft veel turbulente tijden gekend waaronder een burgeroorlog. Hedendaags kunt u er veilig genieten van een fantastische vakantie.

Eind achttiende eeuw ontstonden er een aantal factoren die een poging tot onafhankelijkheid mogelijk maakte. De onafhankelijkheidsstrijd werd opgestart door de Salvadoraanse priester José Matías Delgado. In 1821 is de onafhankelijkheidsverklaring van Midden-Amerika getekend en hierdoor maakte El Salvador deel uit van Mexico. In 1839 werd El Salvador onafhankelijk.

In 1931 kwam de dictator Maximiliano Hernández Martínez aan de macht, die door geweld een opstand onderdrukte. Na de val van Hernández werd El Salvador afwisselend door democratische en dictatoriale regeringen bestuurd, maar er was maar zelden een burgerregering. In 1969 viel El Salvador Honduras binnen in de Voetbaloorlog.

In de jaren zeventig waren persoonlijke vrijheden een illusie en verkiezingen waren slechts een schijnvertoning. In 1979 brak een burgeroorlog uit tussen de junta en marxistische rebellen. Een groep jonge officieren wierp het regime omver met steun van de VS. In 1980 stapte de regering echter wegens scheve machtsverhoudingen op. Hierdoor brak een bloedige strijd uit waarin doodseskaders actief waren. De Amerikaanse overheid steunde achter de schermen het militaire bewind van El Salvador. Er vielen in totaal 75.000 slachtoffers, van wie in 1980 wellicht de bekendste: de aartsbisschop Óscar Romero. In 1980 werd de christendemocraat Napoléon Duarte, met hulp van de VS, het hoofd van de nieuwe regering. In november 1989 werd de top van de door Jezuïeten gestichte Universiteit van Centraal-Amerika slachtoffer van de doodseskaders. Pas 12 jaar later in 1992 werd de vrede hersteld.

In 1995 werd de prelaat Fernando Sáenz Lacalle tot aartsbisschop aangesteld. Momenteel is Salvador Sánchez Cerén president.

Cultuur

De inheemse bevolking van El Salvador bestaat uit minder dan 1%. Na de Spaanse en Mexicaanse overheersing is de cultuur verrijkt door invloeden van buitenaf. De cultuur in El Salvador is daarom te vergelijken met andere landen in Latijns-Amerika. Er zijn weinig dorpjes waar de lokale bevolking nog in traditionele kleding loopt. Ondanks dat de rol van de vrouw aan het veranderen is en zij meer gaat werken en in hogere posities komt, is het machismo onder de mannen nog sterk aanwezig.

In El Salvador is poëzie erg populair, velen zijn geïnspireerd door de bekende Chileense dichter Pablo Neruda en de Nicaraguaanse dichter Rubén Darío.

Ondanks dat El Salvadar de laatste jaren turbulente tijden heeft doorstaan, door onder andere de burgeroorlog, is de sfeer er vooral ontspannen en vrij. Daarnaast is de bevolking heel vriendelijk.

Bevolking

In El Salvador wonen ongeveer 6 miljoen mensen. Deze inwoners zijn voornamelijk mestiezen, de overige inwoners zijn indianen en blanken van Spaanse afkomst. In het westelijk gedeelte van het land leven nog een aantal Pipil-indianen en in het noordoosten Lenca-indianen. In El Salvador is ongeveer 93% van de bevolking rooms-katholiek.

Taal

Het overgrote deel van El Salvador spreekt Spaans en op toeristische plaatsen wordt er ook vaak redelijk Engels gesproken. De vriendelijke Salvadoranen waarderen het echter zeer als u Spaans probeert te spreken.

Eten en drinken

Het bekendste gerecht van El Salvador is ‘pupusa’, een gevulde tortilla met maïs, kaas, chicharrón of bonen. Een ander veel gegeten gerecht is yuca frita; varkensvlees met pescaditos (gefrituurde baby sardientjes) en gefrituurde cassave met curtido (wortels, zuurkool en ui). Een typisch ontbijt is een gebakken banaan geserveerd met room.

Horchata is een populair drankje. Het is water met gemalen morro zaden en suiker. Daarnaast wordt er ook veel koffie gedronken. Drink in El Salvador vooral géén kraanwater, maar water uit flessen.

Indicatie van prijzen voor maaltijden

Ontbijt: ongeveer 8 tot 10 US dollar.
Lunch: ongeveer 10 tot 12 US dollar, afhankelijk van hoeveelheid en luxe.
Diner: ongeveer 12 tot 18 US dollar, afhankelijk van hoeveelheid en luxe.

Natuur

El Salvador is een prachtig land met een diverse natuur. Het landschap bestaat uit heuvels en gebergtes. Het land heeft een aantal vulkanen. Er is nog één vulkaan actief namelijk de Izalco vulkaan. Verder heeft het land veel meren en rivieren. Aan de kust vindt u vooral tropische zandstranden, kliffen en eilanden. In El Salvador zijn ook veel verschillende soorten bloemen, planten en dieren te vinden, er zijn zelfs meer dan 400 verschillende soorten vogels in het land.

Klimaat

El Salvador heeft een tropisch klimaat met droge -en regenseizoenen. Tussen deze seizoenen verschilt de temperatuur nauwelijks. Wel merkt u een verschil in temperatuur naar mate u hoger gaat. Aan de kust langs de Stille Oceaan is het erg warm en vochtig met temperaturen tussen 25 en 30 graden, in de hoofdstad San Salvador is het gemiddeld 23 graden. De twee bergketens kennen een gematigd klimaat met temperaturen tussen de 12 en 23 graden.

Beste reistijd

De beste reistijd om te reizen naar El Salvador is aan het begin of aan het einde van het regenseizoen. Het regenseizoen loopt van mei tot oktober waarin zo goed als alle regen valt. Vaak komt de neerslag in de vorm van hevige onweersbuien in de namiddag. De beste tijd om te reizen naar El Salvador is van november tot april, dan is het voornamelijk droog en heet.

Tijdsverschil

In de wintertijd is het in El Salvador zeven uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd acht uur vroeger.

Veiligheid

El Salvador is voor toeristen een redelijk veilig land. U dient, net als overal ter wereld, te letten op uw bezittingen. Er bestaat een risico op overvallen in auto’s en in het openbaar vervoer. Indien u met een auto reist, is het van belang de binnenwegen te vermijden. Het veiligste is om te reizen met de rechtstreekse, luxe busverbindingen. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Draag geen opvallende/waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
  • Laat uw elektronica uit het zicht.
  • Neem een fotokopie van uw paspoort mee en laat uw originele documenten in een kluis bij de receptie van uw hotel.
  • Vermijd reizen na zonsondergang en loop niet na zonsondergang alleen op straat.
  • Vermijd afgelegen plekken, vooral als u alleen reist.
  • Houd bagage goed in de gaten, zeker op busstations.
  • Bij het zwemmen in de Stille Oceaan moet u goed opletten op sterke stromingen.
  • Douane en beveiligers dragen vaak een wapen, dit is normaal in El Salvador, laat u hierdoor niet afschrikken.

Meer informatie over El Salvador? Lees hier de praktische informatie over El Salvador.