Land informatie El Salvador

Home » Latijns-Amerika reizen » El Salvador » Land informatie

Algemeen

El Salvador is ongeveer half zo groot als Nederland en grenst aan Guatemala en Honduras. El Salvador heeft een diverse natuur. Van actieve vulkanen, mangroven en ongerepte regenwouden tot aan vulkanische stranden, watervallen en uitgestrekte meren. Daarnaast vindt u er ook authentieke dorpen, traditionele markten, kunstgalerieën, Mayaruïnes en vele musea. Het land kent een heftige geschiedenis. Ontdek tijdens een rondreis het veelzijdige El Salvador en laat u verrassen.

Geschiedenis

El Salvador betekent in het Spaans ‘de Verlosser’ en is zo genoemd nadat het land onafhankelijk werd van Spanje. Het land heeft turbulente tijden gekend waaronder een burgeroorlog.

Aan het einde van de achttiende eeuw ontstonden er een aantal factoren die een poging tot onafhankelijkheid mogelijk maakte. De onafhankelijkheidsstrijd werd opgestart door de Salvadoraanse priester José Matías Delgado. In 1821 is de onafhankelijkheidsverklaring van Midden-Amerika getekend en hierdoor maakte El Salvador deel uit van Mexico. In 1839 werd El Salvador onafhankelijk.

In 1931 kwam de dictator Maximiliano Hernández Martínez aan de macht, die door geweld een opstand onderdrukte. Na de val van Hernández werd El Salvador afwisselend door democratische en dictatoriale regeringen bestuurd, maar er was maar zelden een burgerregering. In 1969 viel El Salvador Honduras binnen in de Voetbaloorlog.

In de jaren zeventig waren persoonlijke vrijheden een illusie en verkiezingen waren slechts een schijnvertoning. In 1979 brak een burgeroorlog uit tussen de junta en marxistische rebellen. Een groep jonge officieren wierp het regime omver met steun van de VS. In 1980 stapte de regering echter wegens scheve machtsverhoudingen op. Hierdoor brak een bloedige strijd uit waarin doodseskaders actief waren. De Amerikaanse overheid steunde achter de schermen het militaire bewind van El Salvador. Er vielen in totaal 75.000 slachtoffers, van wie in 1980 wellicht de bekendste: de aartsbisschop Óscar Romero. In 1980 werd de christendemocraat Napoléon Duarte, met hulp van de VS, het hoofd van de nieuwe regering. In november 1989 werd de top van de door Jezuïeten gestichte Universiteit van Centraal-Amerika slachtoffer van de doodseskaders. Pas 12 jaar later in 1992 werd de vrede hersteld.

In 1995 werd de prelaat Fernando Sáenz Lacalle tot aartsbisschop aangesteld. Momenteel is Salvador Sánchez Cerén president.

Cultuur

El Salvador bestaat voor minder dan 1% uit de inheemse bevolking. Na de Spaanse en Mexicaanse overheersing is de cultuur verrijkt door invloeden van buitenaf. De cultuur in El Salvador is daarom te vergelijken met andere landen in Latijns-Amerika. Er zijn weinig dorpjes waar de lokale bevolking nog in traditionele kleding loopt. Ondanks dat de rol van de vrouw aan het veranderen is en zij meer gaat werken en in hogere posities komt, is het machismo onder de mannen nog sterk aanwezig.

In El Salvador is poëzie erg populair. Velen zijn geïnspireerd door de bekende Chileense dichter Pablo Neruda en de Nicaraguaanse dichter Rubén Darío.

Ondanks dat El Salvador de laatste jaren turbulente tijden heeft doorstaan, door onder andere de burgeroorlog, is de sfeer er vooral ontspannen en vrij. Daarnaast is de bevolking heel vriendelijk.

Bevolking

In El Salvador wonen 6,4 miljoen mensen. Deze inwoners zijn voornamelijk mestiezen. De overige inwoners zijn indianen en blanken van Spaanse afkomst. In het westen van het land leven nog een aantal Pipil-indianen en in het noordoosten Lenca-indianen. In El Salvador is ongeveer 93% van de bevolking rooms-katholiek.

Taal

Het overgrote deel van El Salvador spreekt Spaans. In de toeristische plaatsen wordt er ook vaak redelijk Engels gesproken. De vriendelijke Salvadoranen waarderen het echter zeer als u Spaans probeert te spreken.

Eten en drinken

Het bekendste gerecht van El Salvador is ‘pupusa’, een gevulde tortilla met maïs, kaas, chicharrón of bonen. Een ander veel gegeten gerecht is yuca frita; varkensvlees met pescaditos (gefrituurde baby sardientjes) en gefrituurde cassave met curtido (wortels, zuurkool en ui). Een typisch ontbijt is een gebakken banaan geserveerd met room.

Horchata is een populair drankje. Het is water met gemalen morro zaden en suiker. Daarnaast wordt er ook veel koffie gedronken.

Natuur

El Salvador is een prachtig land met een diverse natuur. Het landschap bestaat uit uitgestrekte heuvels en gebergtes. Het land heeft een aantal vulkanen. Er is nog één vulkaan actief, de Izalco vulkaan. Verder heeft het land veel meren en rivieren. Aan de kust vindt u vooral vulkanische stranden, kliffen en eilanden. In El Salvador zijn ook veel verschillende soorten bloemen, planten en dieren te vinden. Er zijn zelfs meer dan 400 verschillende soorten vogels te spotten in het land.

Klimaat

El Salvador heeft een tropisch klimaat met droge -en regenseizoenen. Tussen deze seizoenen verschilt de temperatuur nauwelijks. Wel merkt u een verschil in temperatuur naar mate u hoger gaat. Aan de kust langs de Stille Oceaan is het erg warm en vochtig met temperaturen tussen 25 en 30 graden, in de hoofdstad San Salvador is het gemiddeld 23 graden. De twee bergketens kennen een gematigd klimaat met temperaturen tussen de 12 en 23 graden.

Beste reistijd

De beste reistijd om te reizen naar El Salvador is aan het begin of aan het einde van het regenseizoen. Het regenseizoen loopt van mei tot oktober waarin zo goed als alle regen valt. Vaak komt de neerslag in de vorm van hevige onweersbuien in de namiddag. De beste tijd om te reizen naar El Salvador is van november tot april, dan is het voornamelijk droog en heet.

Tijdsverschil

In de wintertijd is het in El Salvador zeven uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd acht uur vroeger.

Veiligheid

El Salvador is voor toeristen een relatief veilig land. U dient, net als overal ter wereld, te letten op uw bezittingen. Er bestaat een risico op overvallen in huurauto’s en in het openbaar vervoer. Indien u met een huurauto reist, is het van belang de binnenwegen te vermijden. Wees altijd alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Draag geen opvallende/waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
  • Laat uw elektronica uit het zicht.
  • Neem een fotokopie van uw paspoort mee en laat uw originele documenten in een kluis bij de receptie van uw hotel.
  • Vermijd reizen na zonsondergang en loop niet na zonsondergang alleen op straat.
  • Vermijd afgelegen plekken, vooral als u alleen reist.
  • Douane en beveiligers dragen vaak een wapen, dit is normaal in El Salvador, laat u hierdoor niet afschrikken.

Meer weten? Lees hier de praktische informatie over El Salvador.