Land informatie Ecuador

Home » Latijns-Amerika reizen » Ecuador » Land informatie

Algemeen

Ecuador ligt recht onder de evenaar en dankt zijn naam aan deze ligging. Het land ligt in Zuid-Amerika en heeft Peru en Colombia als buurlanden. Ecuador is ongeveer zeven maal zo groot als Nederland. Het land heeft een enorme diversiteit aan natuurlandschappen en culturen. Ontdek de Amazone, het hoge Andes gebergte, koloniale steden en de unieke Galapagos eilanden.

Geschiedenis

Ecuador werd bewoond door de Inca’s, die oorspronkelijk uit Peru kwamen. In 1526 veroverden de Spanjaarden het land. De koloniale overheersing en onderdrukking heeft tot 1822 geduurd. Het Spaans-koloniale verleden is overal terug te zien, met gotische pleinen en kerken in steden en dorpen. De officiële taal van het land is Spaans. Sinds de onafhankelijkheid is de politiek turbulent. De huidige president is Lenín Moreno.

Cultuur

In de cultuur van Ecuador zijn er veel aspecten terug te vinden van de Inca’s. Veel Indigenas (indianen) dragen nog traditionele kleurrijke kleding. De oorspronkelijke taal Quechua wordt nog door zo’n twee miljoen inwoners gesproken. De indianen zijn trots op hun oorsprong en tijdens het reizen is het mogelijk om kennis te maken met hun cultuur. Door markten te bezoeken is het mogelijk om handgemaakte souvenirs van de indianen te kopen.

Bevolking

Ecuador is een mengelmoes van nakomelingen met indiaans (Inca) en blank (Spaans) bloed. Ook wel de Mestiezen genaamd. Zij vormen zo’n 65% van de bevolkingsgroep. Toch staat Ecuador voornamelijk bekend om de indianen van de Andes, die in de bergen leven en zo’n 25% van de bevolking vormen. De overige bevolking heeft Europees, Aziatisch en Afrikaans bloed en leeft in steden als Quito, Cuenca en Guayaquil.

Taal

De officiële taal in Ecuador is Spaans. Veel Ecuadoranen spreken naast Spaans hun eigen dialect. Het belangrijkste dialect is het Quechua.

Eten en drinken

De traditionele lokale maaltijd bestaat uit rijst met vlees of vis en een salade. Een speciaal typisch Ecuadoraans gerecht is de geroosterde cavia (cuy). Dit gerecht komt uit de Inca-tijd.

Een ander typische gerecht zijn de ‘llapingachos’, pannenkoekjes met een soort van aardappelpuree bestrooid met kaas. Verder is het overal mogelijk om een empanada de pollo of queso te eten (pasteitjes met kip of kaas). Platanos, gebakken of gefrituurde bananen, worden vrijwel bij elke maaltijd gereserveerd. Het nationale gerecht ‘cuy’ is gebakken, gegrilde en gestoofde cavia. Aan de kust is het eten van ceviche een aanrader. Dit is een visgerecht met in citroen of limoen gemarineerde vis of zeevruchten.

Door het vele fruit is het mogelijk om overal verse vruchtensappen te drinken. Twee lokale vruchtendrankjes zijn de ‘paico’, gemaakt van citroen en ‘naranjilla’, een zoet fruitdrankje dat smaakt naar sinaasappel, citroen en perzik. Unico Travel raadt aan om altijd mineraalwater te kopen en niet het water uit de kraan te drinken. De meeste Ecuadorianen drinken bier bij het eten. Het lokale bier Club en Pilsener kunt u overal bestellen.

Natuur

Ecuador heeft een enorme diversiteit aan natuurgebieden en is een land van uitersten. In Ecuador zijn er vier verschillende klimaatzones namelijk La Costa (de kust), La Sierra (de hooglanden), La Amazonia (het regenwoud) en La Region Insular (de Galapagos eilanden op 1.000 km van de kust). Verder vindt u er vulkanen, bergen met besneeuwde toppen in de Andes, nevelwouden, regenwouden in de Amazone, tropische stranden en natuurlijk de wereldberoemde Galapagos eilanden.

Klimaat

Door de enorme diversiteit van natuurgebieden zijn er ook verschillende klimaten. In het binnenland is het klimaat op te delen in een droog- en regenseizoen. De beste reistijd is van juni tot en met september. Het is dan droog met vaak een strak blauwe lucht en rond de 18 graden. De rest van het jaar is het wisselvalliger en iets kouder. In het regenwoudgebied van de Amazone is het tropisch warm. Aan de westkust is de warmste periode van januari tot en met mei en in de maanden juni tot september is het aan de westkust meer bewolkt. Het warme/natte seizoen van de Galapagos eilanden loopt van januari tot mei en dan is het overwegend zonnig met zo’n 25 tot 30 graden. Tijdens de maanden juli tot en met oktober is de zee wilder.

Beste reistijd

Door de verschillende klimaatgebieden in Ecuador is het moeilijk om één beste reistijd aan te geven. Door de droge tijd in de bergen worden de maanden juni t/m oktober als beste maanden gezien. Het klimaat verschilt echter per regio en Ecuador is in te delen in drie delen: het Andesgebergte (Sierra), de kust (Costa) en het Amazonegebied. Daarom is er niet één beste seizoen.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het 7 uur eerder in Ecuador, in de wintertijd is dit 6 uur.

Veiligheid

Tijdens het reizen door Ecuador geeft de vriendelijke bevolking een goed gevoel en voelen reizigers zich al gauw veilig. In alle landen in Latijns-Amerika is het verschil tussen arm en rijk groot en is het belangrijk om als reiziger goed op de spullen te letten. Dit geldt vooral in de drukkere steden en in het openbaar vervoer. ’s Avonds alleen over straat lopen wordt niet aanbevolen. Op de Galapagos eilanden is het daarentegen het meest veilig. Ecuador is een relatief klein land met veel gebieden. De veiligheidssituatie verschilt dan ook per gebied. Bekijk hier het huidige reisadvies.

  • Laat elektronica uit het zicht.
  • Draag geen opvallende/waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
  • Let goed op uw bagage / bezittingen
  • Neem een fotokopie van uw paspoort mee en laat originele documenten in een kluis bij de receptie van uw hotel.

Meer weten? Lees hier de praktische informatie over Ecuador.

Interesse? Vraag een reis aan!
ecuador ricardo schildpad
Meer weten over Ecuador? Neem contact met ons op!