Colombia is een waar vogelparadijs. Het is het land met de meeste vogelsoorten ter wereld, ruim 1.900. Dat is bijna 20% van alle vogelsoorten in de wereld. Het land heeft ook het wereldrecord voor het hoogste aantal vogelsoorten geteld op één dag. Ontdek endemische soorten en trekvogels, waaronder meer dan 150 soorten kolibries, 200 soorten flycatchers en 140 soorten tanagers in natuurgebieden als het hooggelegen Andesgebergte en uitgestrekte tropische regenwouden.

In dit reisblog ontdekt u welke vogels u zoal kunt spotten en fotograferen. Daarnaast leest u ook waar deze vogels voorkomen en wanneer u het beste naar Colombia kunt reizen.

Cock of the Rock

Beste reistijd

De beste tijd om vogels te spotten in Colombia zijn de twee droogste periodes, van januari tot maart en van juni tot half september, al hoewel er van oktober tot januari weer veel trekvogelsoorten worden gespot.

Voorbeeld van natuurreservaten, parken & unieke soorten

Colombia kent tropische regenwouden, het Andesgebergte, mangroven, sprookjesachtige nevelwouden en páramo-landschap. In elk gebied leven weer unieke vogelsoorten.

El Dorado Reserve

Het natuurreservaat van El Dorado ligt in het gebergte van de Sierra Nevada de Santa Marta aan de Caribische kust. Er leven zo’n 337 vogelsoorten, waarvan enkele endemisch zoals de Santa Marta Parakeet, Santa Marta Blossomcrown en Santa Marta Tapaculo.

Nationaal Park Los Nevados

Het Nationaal Park Los Nevados ligt in de koffieregio van Colombia. Het park en de ecosystemen, zoals páramo, zorgen voor de watervoorziening voor wel 38 omliggende gemeenten. Het park ligt op een hoogte van tussen de 2.600 en 5.321 meter. Hoge bergen, vulkanen en blauwe meren vormen het park. Er zijn drie toppen met sneeuw bedekt met actieve vulkanen: El Ruiz, Santa Isabel en Tolima. De vulkaan Nevado del Ruiz ligt op 5.321 meter hoogte.

Er komen verschillende vogelsoorten voor in dit hooggebergte. In dit gebied is het mogelijk om de Buffy helmetcrest te spotten. Deze kolibrie leeft net boven de boomgrens. Andere vogels die in dit gebied leven zijn onder andere de Amazonemotmot, Geeloorparkiet, de Andescondor en de Caldasmierpitta.

Nationaal Park Tatamá

In het westen van de westelijke Andes ligt een fantastisch vogelgebied, het Nationaal Park Tatamá. Het gebied bestaat uit ongerepte regenwouden (tropisch en subtropisch) en gematigd nevelwoud. De biodiversiteit is enorm en het gebied staat bekend als beste plek om vogels te spotten in Colombia. Het park is de thuisbasis van meer dan 550 soorten vogels, 450 soorten orchideeën en 700 soorten vlinders. Veel Colombiaanse endemische (en bijna endemische) soorten zijn hier te vinden. Spot vogels als de Gold-ringed tanager, Collared inca, Cinnamon flycatcher, Golden-fronted redstart, Common potoo, Blue-gray tanager, tanager finch en de Orange-breated fruiteater.

Unieke vogelsoorten

Andean Cock of the Rock

De Cock of the Rock, ook wel de rode rotshaan genoemd, is één van de unieke vogels die u gegarandeerd in Colombia kunt spotten. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben zwarte vleugels en een oranje kop. Deze vogel is typerend voor de nevelwouden die zich over de noordelijke helft van de Andes uitstrekken. Eén van de beste plekken om de Andean Cock of the Rock te zien is nabij het dorpje Jardín in het Reserva Natural Jardin de Rocas.

Buffy Helmetcrest

De Buffy Helmetcrest leeft alleen in het Nationaal Park Los Nevados in Colombia, in páramo landschap.

Santa Marta Parakeet

De Santa Marta Parakeet is een endemische vogelsoorten en komt alleen voor in het gebergte van de Sierra Nevada de Santa Marta. De vogel wordt met regelmaat gespot langs de San Lorenzo bergkam in het natuurreservaat van El Dorado, waar ook nestkasten zijn geplaatst om het broedsucces te verbeteren.

Blue-bearded Helmetcrest

De Blue-bearded Helmetcrest is een hele unieke vogel met een bijzonder verhaal. De Blue-bearded Helmetcrest is een kolibriesoort en endemisch op de grote hoogten van het gebergte van de Sierra Nevada de Santa Marta. Lang werd gedacht dat deze vogel uitgestorven was. De vogel werd namelijk voor het laatst geregistreerd in 1946. Pas bijna 70 jaar later, in 2015, is deze vogel herontdekt tijdens een expeditie. Ontdek hier het volledige verhaal over deze bijzondere vogel.

Trekvogels

Jaarlijks arriveren honderden trekvogels in Colombia en velen hebben meer dan 10.000 kilometer afstand van hun broedgebied afgelegd. Sommige trekvogels zijn bijzonder loyaal aan Colombia, waaronder de Mourning Warbler, de American Redstart en de Swainson’s Thrush.

Mourning Warblers en Swainson’s Thrush keerden beiden terug naar dezelfde koffieplantage in Antioquia terwijl andere Mourning Warblers terugkeerden naar het Cerulean Warbler Reserve in Santander. De schaduwrijke koffieplantages van Colombia, de bossen en mangroven zijn bijzonder populaire plekken voor trekvogels en de bergen van de Sierra Nevada zjn een startpunt voor veel vogels die naar het noorden terugkeren.

Foto-/vogelreis Colombia

In januari 2024 organiseert Unico Travel een unieke reis naar Colombia. Het is dé kans om samen met een klein groepje reizigers en een Nederlandse natuurfotograaf Colombia te ontdekken. Er zijn nog maar enkele plekken vrij!

De reis is geschikt voor zowel beginnende als ervaren fotografen, vogelaars en natuurliefhebbers. U reist onder andere langs de ongerepte regenwouden, het gebergte de Sierra Nevada de Santa Marta, de vallei met hoogste palmbomen ter wereld en de kleurrijke stad Cartagena.