In 2021 liep Isabelle stage bij Unico Travel. Tijdens haar stageperiode hield zij zich vooral bezig met het opzetten van onze nieuwste bestemming Peru. In dit reisverslag over Peru deelt zij haar ervaringen en tips.

In 2019 heb ik zes maanden in Peru gewoond. Gedurende deze tijd heb ik veel van Peru gezien. Peru is een ontzettend divers land, wat een rondreis door Peru erg bijzonder maakt. In één reis is het mogelijk om de Amazoneregenwouden, het Andesgebergte en de woestijnen van Peru te ontdekken. De bevolking is tevens enorm gastvrij waardoor ik mij erg welkom heb gevoeld. Peru is een bijzonder land om door heen te reizen, echt een aanrader!
In dit reisverslag leest u hoe ik mijn tijd in Peru heb ervaren en welke gebieden en steden ik heb bezocht. Daarnaast geef ik u een aantal handige tips mee voor tijdens de reis!

Reisverslag Peru

Cusco

Mijn reis door Peru begon met een directe vlucht met de KLM van Amsterdam naar Lima. Vervolgens overnachtte ik in een hotel dichtbij het vliegveld om zo de volgende ochtend vroeg een binnenlandse vlucht naar Cusco te nemen. Cusco is een koloniale stad met een prachtig historisch centrum. Dit is dan ook de stad waar ik het grootste deel van mijn tijd in Peru heb gewoond.
Het centrum van Cusco is erg sfeervol. Vooral in de wijk San Blas zijn veel gezellige restaurantjes, koffietentjes en winkeltjes te vinden. Er valt in Cusco ontzettend veel te doen. Ik heb vele musea en markten bezocht en activiteiten gedaan zoals paardrijden door de bergen rondom Cusco. Ook zijn er vele dagtochten die vertrekken vanuit Cusco, zoals een hike naar Lake Humantay en naar de regenboog bergen van Palccoyo.

Peruaanse gerechten

Voor wie in Cusco een echt Peruaans gerecht wilt proberen kan Cuy bestellen. Dit is cavia, wat nog vaak wordt gegeten door de Peruanen. Wanneer u deze bestelt, krijgt u meestal een gefrituurde Cavia die in zijn geheel wordt geserveerd. In de hooggebergten wordt ook alpaca gegeten. Voor wie liever geen vlees eet en toch lekker uiteten wilt gaan, zijn er in de wijk San Blas veel vegetarische en veganistische restaurants te vinden.  

Virgen Natividad

Tijdens mijn verblijf in Cusco werd ik verrast door een lokaal festival genaamd Virgen Natividad, waarbij de geboorte van de maagd Maria wordt gevierd. Het is een religieus festival dat jaarlijks begin september plaatsvindt. Het is er feestelijk en kleurrijk en er wordt veel muziek gemaakt en gedanst door de staten van Cusco.  

Tip!
Cusco ligt 3.399 meter boven de zeespiegel. Om goed te acclimatiseren aan de hoogte is het belangrijk om veel water te drinken en het vooral de eerste dag rustig aan te doen. Uw lichaam zal moeten wennen aan de mindere hoeveelheid zuurstof in de lucht. Daarnaast kunt u ook een kopje Coca-thee bestellen in een van de vele sfeervolle restaurantjes in de stad. Deze thee heeft een opwekkende werking en helpt goed om hoogteziekte tegen te gaan.

Heilige Vallei  

De Heilige Vallei ligt nabij de stad Cusco. De routes naar de verschillende plaatsen en ruïnes in deze vallei nemen u mee door indrukwekkende landschappen. Aangezien de afstanden in Peru groot zijn, kunt u tijdens een rondreis door Peru verwachten dat u soms wat langer onderweg bent. Echter maken de landschappen en omgeving dit helemaal goed. Vanuit Cusco kunt u ervoor kiezen om in één dag vijf plaatsen en ruïnes in deze vallei te bezoeken. Dit kan natuurlijk ook worden opgesplitst in meerdere dagen.  

Chinchero

Allereerst bezocht ik het plaatsje Chinchero. Hier zijn nog een aantal ruïnes te zien waaronder voornamelijk de terrassen. Chinchero staat vooral bekend om de textiel en weeftechnieken. Hier heb ik een weefdemonstratie bezocht waarbij een local alle stappen, van wassen en kleuren tot aan het spinnen en weven van de alpacawol, laat zien. Alles is handgemaakt dus houd vooral een plekje vrij in uw koffer om iets van deze mooie textiele producten mee naar huis te kunnen nemen.  

Salinas de Maras

De Salinas zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Dit zijn duizenden zoutbaden gelegen tussen de hoge bergen van de Heilige Vallei. Deze worden nog altijd gebruikt om zout te winnen. De baden worden van generatie op generatie doorgegeven binnen de familie. Aan het eind van het droogseizoen zal hier het meeste zout te zien zijn en wordt er veel geoogst.  

Ruïnes van Moray

Nabij de Salinas liggen de ruïnes van Moray. Deze ruïnes stammen af van het Incarijk en waren belangrijk voor de landbouw. Het is mogelijk om door deze ruïnes heen te wandelen en op de verschillende terrassen te lopen. Er is een temperatuurverschil op elk terras, wat goed te merken is wanneer u naar beneden loopt.  

Pisac 

In de plaats Pisac heb ik de lokale markt bezocht. Hier zijn ook vele juweliers waar zilveren sieraden te koop zijn. Daarnaast is het zeker een aanrader om de ruïnes van Pisac te bezoeken. Hier zijn de terrassen van het vroegere Incarijk nog goed te zien. De gids geeft u veel uitleg over de geschiedenis van deze ruïnes 

Ollantaytambo

In het plaatsje Ollantaytambo is een grote ruïne te vinden waar de bouwstijl van de Inca’s goed zichtbaar is. Samen met de gids wandelt u door de ruïnes en leert u meer over de geschiedenis van deze plaats. Daarnaast zijn er in Ollantaytambo vele kraampjes met lokale producten. Hier vertrekt ook de trein richting de plaats Aguas Calientes.  

Machu Picchu

In de middag nam ik de trein van Ollantaytambo naar de plaats Aguas Calientes. Dit is een ontzettend mooie treinreis waarbij u de omgeving langzaam ziet veranderen in nevelwouden. De volgende ochtend nam ik de bus naar Machu Picchu. Om er zeker van te zijn dat u als eerste bij Machu Picchu naar binnen kunt, is het aan te raden om vroeg in de rij te gaan staan voor de bus.

Machu Picchu is een plek die niet mag ontbreken tijdens een reis door Peru. Deze ruïnestad van de Inca’s wordt ook wel de verloren stad genoemd. Machu Picchu staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en behoort tot één van de zeven moderne wereldwonderen. Na het bezoek aan Machu Picchu nam ik de trein terug naar Ollantaytambo. Daar stond een transfer klaar naar Cusco. 

Puerto Maldonado (Amazone)

Vanuit Cusco gaat er een directe vlucht naar de plaats Puerto Maldonado, gelegen in het Amazoneregenwoud van Peru. Bij aankomst op de luchthaven werd ik opgehaald en naar de haven van Puerto Maldonado gebracht. Hier stapte ik aan boord van een gemotoriseerde kano en vaarde ik over de rivier de Madre de Dios richting de lodge. De gidsen hebben gedurende het verblijf in de Amazone en tijdens de excursies veel uitleg gegeven over de flora en fauna van het Amazoneregenwoud. Ik vond het bezoeken van de Amazone een unieke ervaring. Na het verblijf nam ik de directe vlucht terug naar Cusco.  

Ervaring in een luxe trein

Na Cusco reisde ik door naar Puno. Er zijn twee gebruikelijke manieren om deze afstand af te leggen namelijk per bus of per trein. De afstand tussen de steden is lang, waardoor u de gehele dag onderweg bent. Gelukkig is dit een prachtige reis door de hooglanden van Peru waarbij u door waanzinnige landschappen rijdt.
U kunt er dus voor kiezen om met de bus te gaan die op vijf verschillende bijzondere plekken een tussenstop maakt. De treinrit door Peru is een duurdere optie, maar wel een aanrader. Het is een unieke ervaring en een leuke en comfortabele manier om meer van Peru te zien. 

Titicacameer  

Na een overnachting in Puno nam ik de boot het Titicacameer op. Dit is het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Tijdens de boottocht kunt u ervoor kiezen om op het dak te zitten waar u kunt genieten van het prachtige uitzicht over het meer.  

Uros eilanden

Allereerst bezocht ik de Uros eilanden. Dit zijn drijvende eilanden met huizen die compleet uit riet bestaan. Ik kreeg op een van deze eilanden uitleg van een bewoner over de geschiedenis, de bouw en het onderhoud van deze eilanden en huizen.  

Tip!
Als u lokaal geweven textiel wilt kopen, is het verstandig om voldoende cash in de kleinere biljetten mee te nemen, zodat u er zeker van kunt zijn dat u op de Uros eilanden iets kunt kopen.  

Taquile eiland

Het tweede eiland dat ik bezocht was Taquile. In ongeveer een uur wandelt u het eiland op naar het centrale plein. Hier is een klein museum over de lokale textielproductie. Taquile staat dan ook bekend om de hoge kwaliteit van het textiel. 

Arequipa  

Arequipa is een koloniale stad met een historisch centrum. Hier kunt u veel restaurants, bars, winkels, markten en musea bezoeken.

Laguna de Salinas

De Salinas bij Arequipa vond ik persoonlijk een van de meest bijzondere plekken van mijn reis. De weg ernaartoe was stijl de berg op. Eenmaal boven reden we door prachtige landschappen richting de Salinas. Tijdens het bezoek hebben we vele dieren gespot, zoals vicuñas, lama’s, alpaca’s en vele flamingo’s. U kunt hier uitstappen en op eigen gelegenheid over de zoutvlakte wandelen. Deze Salinas liggen op 4.300 meter boven de zeespiegel.

Santa Catalina klooster 

In Arequipa bezocht ik het Santa Catalina klooster, gelegen in het centrum van Arequipa. Door de omvang van dit oude klooster wordt het ook wel een stad in een stad genoemd. Het is een rustige, kleurrijke plek midden in de drukke stad. U kunt ervoor kiezen om op eigen gelegenheid te gaan of met een gids die u meer vertelt over de geschiedenis van deze plek. 

Huacachina

Huacachina is een oase midden in het woestijngebied van Peru. Hier ben ik mee gegaan met de buggytocht en gaan sandboarden. De buggy’s rijden met een hoge snelheid over de zandduinen. Tijdens rit stopt de buggy bij verschillende zandduinen om te gaan sandboarden. Deze duinen zijn tot wel 100 meter hoog. Het is ook mogelijk om van deze duinen af te skiën. Daarnaast kunt u vanaf de oase de hoge zandduinen beklimmen en genieten van het uitzicht over de woestijn van Peru.  

Paracas en de Ballestas eilanden  

Paracas is een kleine plaats gelegen aan de kust van Peru. Vroeg in de ochtend ging ik naar de haven van Paracas waar ik de boot nam naar de Ballestas eilanden. Vaak vertrekken deze boten alleen in de ochtend door de betere weersomstandigheden. De boottocht langs de eilanden duurt ongeveer twee uur. De Ballestas eilanden worden ook wel Poor Man’s Galapagos genoemd. Tijdens de boottocht vaart u langs een geoglief en is er veel wildlife te spotten, zoals zeeleeuwen en vele vogelsoorten.  

Lima

De laatste bestemming van mijn reis door Peru was Lima. Hier heb ik de sfeervolle wijken Miraflores en Barranco ontdekt en gewandeld over de promenade gelegen op een hoge klif met uitzicht op de oceaan. Lima staat bekend om de gastronomie. Daarom is het aan te raden om te gaan eten bij een van de vele toprestaurants 

Tip!
Om bij een van de beste restaurants ter wereld te kunnen dineren, moet u vroeg reserveren om zeker te zijn van een plek

Enthousiast geworden over Peru?

Ook een unieke reis maken naar Peru? Ontdek onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan.