Unico Travel organiseerde in 2018 haar eerste fotoreis naar Costa Rica. Tijdens deze reis zijn natuurfotografen Mirjam & Merijn mee gegaan. Extra bijzonder is dat Mirjam & Merijn door deze reis een stel zijn geworden. Inmiddels zijn ze getrouwd en kijken ze met mooie herinneringen terug op deze reis. Barbara van Unico Travel ging bij ze langs om te vragen hoe hun ervaring is geweest. Lees hieronder het uitgebreide interview.

Alle foto’s zijn gemaakt door Mirjam en Merijn en mogen niet worden verspreid.

1. Hoe zijn jullie bij Unico Travel terecht gekomen?

”Via vrienden heb ik, Merijn, Dirk-Jan leren kennen. Hij organiseerde een trip naar Finland voor de bruine beren. Tijdens deze reis vertelde Dirk-Jan mij over de fotoreis naar Costa Rica die Unico Travel zou organiseren en waar hij als gids mee zou gaan. Door de woorden van Dirk-Jan was ik erg enthousiast geworden en dat enthousiasme heb ik proberen over te brengen op Mirjam. Op dat moment waren wij nog fotovrienden. Uiteindelijk heb ik Mirjam overtuigd om ook mee op reis te gaan met deze fotoreis. Zodoende reisden wij in september 2018 allebei af naar Costa Rica.”

2. Hoe was de eerste kennismakingsbijeenkomst? Hoe hebben jullie dat ervaren?

”Voorafgaand aan de fotoreis werd er een kennismakingsbijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst kregen wij informatie over aspecten van de reis zelf en over de mogelijkheden op het gebied van fotografie in Costa Rica. We hebben prachtige fotoboeken kunnen inzien en hebben mooie films gezien van de bestemmingen. Ook maak je tijdens deze bijeenkomst kennis met de andere natuurfotografen met wie je deze prachtige reis gaat beleven. Het is erg leuk om van tevoren al te weten met wie je op je op reis gaat. Deze kennismakingsbijeenkomst was dan ook erg waardevol. Na de bijeenkomst is er via WhatsApp een groep aangemaakt met alle deelnemende fotografen en hierin hebben we in de periode voorafgaand aan de reis veel informatie met elkaar kunnen uitwisselen.”

3. Hoe hebben jullie Costa Rica ervaren als natuurfotograaf?

”De biodiversiteit in Costa Rica is erg groot. Er was hierdoor elke dag van de reis wel weer wat anders te beleven. Ook de diversiteit van de accommodaties bevorderde dit. De accommodaties worden tijdens de fotoreis namelijk afgewisseld van eenvoudig tot luxe. Eén van de accommodaties had zelfs een kokosnoot als douche! Tijdens de fotoreis hebben we unieke natuurgebieden bezocht, waar we heel veel mooie foto’s hebben kunnen maken. Wanneer we deze unieke natuurgebieden bezochten, werden we altijd begeleid door hele goede gidsen. De gidsen hadden veel ervaring met het begeleiden van natuurfotografen. We konden merken dat zij erg professioneel waren en daarnaast waren ze allemaal super enthousiast!”

Interesse? Bekijk onze fotoreizen

4. Mirjam, hoe vond jij de reis als beginnend natuurfotografe? Merijn, hoe vond jij de reis als ervaren fotograaf? Hebben jullie beiden nieuwe fotografie technieken geleerd?

Mirjam: ”2018 was voor mij qua reizen een bijzonder jaar. Hiervoor was ik nog nooit buiten Europa geweest. In 2018 ben ik eerst met mijn kinderen op een groepsreis gegaan naar Thailand en enkele weken later dus naar Costa Rica.
Voor deze reizen heb ik een verkorte opleiding op de fotovakschool gedaan waar ik veel geleerd heb over fotograferen. Ik vond het erg leuk om mijn theoretische kennis toe te kunnen passen in de praktijk en dat op een plek wat een paradijs is voor natuurfotografie. Ook tijdens de fotoreis naar Costa Rica heb ik veel geleerd. De fotografiebegeleider leerde ons trucjes en gaf ons tips om met de mooiste foto’s thuis te komen. Unico Travel heeft ervoor gezorgd dat ik me gedurende de hele reis veilig heb gevoeld en dat het een onvergetelijke fotoreis voor mij is geworden.”

Merijn: ”Ik heb al meerdere reizen naar mooie landen mogen maken, maar Costa Rica was met zijn natuur en diversiteit heel bijzonder. Je kunt echt zien dat Costa Ricanen liefde hebben voor de natuur. We hebben heel wat mooie soorten gezien en op de foto kunnen zitten dankzij mooie locaties waar we zaten en de gidsen die oog hadden voor de dieren.”

5. Hoe was de groep?

“Het was een erg leuke groep en door de gedeelde passie voor natuur en fotografie klikte het gelijk erg goed met iedereen. De diversiteit in leeftijden maakte dat er een leuke dynamiek was binnen de groep. De leeftijden varieerden van 22 jaar tot 70 jaar! We hebben met z’n allen een mooie gedeelde herinnering, de fotoreis naar Costa Rica in 2018.”

6. Wat vonden jullie het hoogtepunt van de reis?

Mirjam:”Er zijn zoveel mooie hoogtepunten geweest tijdens deze fotoreis, maar wat er echt uitsprong voor mij was het spotten en tevens het fotograferen van de bultrugwalvis. Deze hebben we gezien tijdens een door Unico Travel georganiseerde privé boottocht. Tijdens deze boottocht was het mogelijk om van heel dichtbij de bultrugwalvis met haar kalf te zien. Het leek net alsof de bultrugwalvis ons opzocht. Ook de wandeling door het ongerepte regenwoud van Nationaal Park Corcovado was echt geweldig.”

Merijn: ”Wat ik zo leuk vond aan deze fotoreis is dat we steeds landschappen en dieren zagen, die we op dat moment niet zouden verwachten. Het was erg leuk om daardoor verrast te worden en om dit vervolgens ook nog eens op de foto te kunnen zetten. Eigenlijk was gewoon alles mooi aan deze fotoreis!”

7. Hoe vonden jullie de begeleiding van Dirk- Jan Steehouwer?

”De begeleiding van Dirk-Jan was erg fijn. Je kan merken dat hij al heel veel ervaring heeft en daardoor goede tips kan geven. Dirk-Jan is erg geduldig, rustig en stelt je echt op je gemak tijdens de reis. Het was zeer prettig om hem als fotografische begeleider mee te hebben op deze fotoreis. Na de fotoreis was er een reünie gepland samen met de groep. Het was erg leuk en gezellig om iedereen weer te spreken en om te zien welke foto’s de andere fotografen tijdens de fotoreis hebben gemaakt. Ook hebben we nog een video van de fotoreis bekeken en mee naar huis gekregen die gemaakt is door de vrouw van Dirk-Jan, Jacqueline, die ook mee was op deze fotoreis. Het was leuk om te zien dat Dirk-Jan en Jacqueline elkaar goed aanvulden tijdens de fotoreis.”

Enthousiast geworden? 

Meer zien van de prachtige foto’s die Mirjam en Merijn hebben gemaakt in Costa Rica? Bekijk dan hier de foto’s van Mirjam en hier de foto’s van Merijn.

Ook enthousiast geworden en net als Mirjam en Merijn een onvergetelijke fotoreis beleven? Unico Travel adviseert u graag. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Interesse? Bekijk onze fotoreizen