Reisschema

U bent hier: Home » Vogelreis Colombia » Reisschema

Dag 1, La Calera
Vandaag heeft u uw internationale vlucht naar Colombia (exclusief). Bij aankomst op het internationale vliegveld in Bogotá wordt u verwelkomd door onze lokale vogelgids. Na de kennismaking reist u in ongeveer anderhalf uur naar uw accommodatie. Het pension waar u overnacht staat bekend om de verschillende soorten kolibries die u er kunt spotten.

Dag 2, Nationaal Park Chingaza
Na het besef dat u zich in Colombia bevindt, gaat u ontbijten. Geniet hierna van de vele soorten kolibries die voorbijvliegen. Vervolgens bezoekt u samen met uw gids het Nationaal Park Chingaza. De páramo van Chingaza wordt ook wel de spons van de Andes genoemd. Het ecosysteem bestaat uit hoogvlakten met meren, grasland, valleien, struiken, nevelwoud en bossen. In Colombia wordt de páramo gekenmerkt door de vele frailejones. Deze planten komen alleen voor in Colombia, Ecuador en Venezuela. Het park ligt tussen 2.600 en 3.200 meter hoogte. Spot soorten zoals the Brown-breasted Parakeet, Pale-bellied Tapaculo, de Rufous-browed Conebill, de Powerful Woodpecker, Black-tailed Trainbearer en de Mountain Cacique. Natuurlijk gaat u ook op zoek naar de endemische Brown-breasted Parakeet.

Dag 3, Honda
Vandaag reist u met uw vogelgids met tussenstops verder naar de koloniale plaats Honda, totaal ongeveer zes uur reizen. Onderweg maakt u meerdere tussenstops. Allereerst bezoekt u het La Florida Park, de ideale plek in Bogotá om vogels te spotten. Het park bestaat uit moerassen,  bloemstruiken en een meer. Spot vogelsoorten zoals de Rufous-browed Conebill, Spot-flanked Gallinule, Yellow-hooded Blackbird, Blue-winged Teal en Smoky-brown Woodpecker.

Hierna reist u naar de ‘Enchanted Garden’, een tuin in de landelijke omgeving van San Francisco. De eigenaar Leonor Pardo plaatste hier maar liefst 36 feeders waar continu kolibries te spotten zijn. Er zijn wel zo’n zestien soorten kolibries te zien, zoals de Indigo-capped Hummingbird en Rufous-tailed Hummingbird.

Ten slotte reist u nog naar het Tabacal Lake. Deze lagune wordt omgeven door bergbossen vol vogels. Er leven hier meer dan 350 soorten vogels, zoals de Bay-headed tanager, Scrub tanager, Plain coloured tanager, Rosy thrush tanager en Speckle-breasted Wren.

Dag 4, Río Claro
Vandaag gaat u samen met uw gids vogels spotten in de natuur rondom de accommodatie en bij Laguna del Hato. De omgeving is een plek met een grote diversiteit aan vogelsoorten en het is vrij gemakkelijk om hier vogels te spotten. Hoewel er niet een groot aantal zeldzame of endemische soorten te zien zijn, is het mogelijk om in een ochtend al meer dan 100 soorten te spotten. Vergeet ook onderweg te genieten van de uitzichten op de Magdalena vallei. Hierna reizen jullie in ongeveer 2,5 uur naar Rio Claro Natural Reserve.

Dag 5, Río Claro
Vandaag kunt u de hele dag vogelen in de omgeving van de rivier Rio Claro. In de vroege ochtend en in de namiddag maakt u samen met een gids een vogeltour. Het is een prachtig natuurreservaat met vochtige bossen en ruige marmerkliffen in de vallei van Magdalena. De lodge is prachtig gelegen midden in het reservaat. Het vogelen met gids begint meteen vanuit uw huisje. De paden zijn breed en de vogels zijn goed te zien. Ook is het mogelijk om andere dieren te spotten zoals otters, apen, leguanen en heel veel vlinders.

Dag 6, Río Claro
Vandaag gaat u met de gids naar de Oilbird Cave, nabij Rio Claro. Hier kunt u de eigenaardige Oilbird te zien krijgen. Spot daarnaast ook vogelsoorten zoals de Colombian Chachalaca, Yellow-crowned amazon, Spectacled parrolet en de indrukwekkend grote Ringed kingfisher. In de namiddag gaat u met een gids wandelen bij de wetlands en savannes van Puerto Triunfo.

Dag 7, Nationaal Park Los Nevados
In de ochtend gaat u op pad in het tropisch regenwoud met een vogelgids. Na een uitgebreid ontbijt reist u in ongeveer vijf uur naar uw hotel in het Nationaal Park Los Nevados. Hier gaat u vandaag met een vogelgids wandelen en op zoek naar vogelsoorten die in het hooggebergte voorkomen. Er is ook een kans om brilberen tegen te komen. Er zijn drie toppen met sneeuw bedekt met actieve vulkanen: El Ruiz, Santa Isabel en Tolima.

Dag 8, Nationaal Park Los Nevados
Het Nationaal Park Los Nevados ligt in de koffieregio van Colombia. Het park ligt tussen de 2.600 en 5.321 meter hoogte. Hoge bergen, vulkanen en blauwe meren vormen het park. Er komen verschillende vogelsoorten voor in dit hooggebergte. In dit gebied is het mogelijk om de Buffy helmetcrest te spotten. Deze kolibrie leeft net boven de boomgrens. Andere vogels die in dit gebied leven zijn onder andere de Amazonemotmot, Geeloorparkiet, de Andescondor en de Caldasmierpitta. In het Nationaal Park Los Nevados komen ook brilberen voor. Aan het einde van de dag kunt u heerlijk ontspannen in de heetwaterbaden bij de lodge.

Dag 9, Omgeving Manizales
Na het ontbijt reist u naar een vogelgebied op een uur van Manizales vandaan. Het gebied wordt gekenmerkt door hoge Andesbossen vermengd met weidevelden die o.a. voor vee worden gebruikt. De plekken worden steeds bekender vanwege de feeders die antpitta’s, tanagers en kolibries aantrekken. Ook is het mogelijk om de mountain tanager en mountain toucan te spotten. U luncht bij een lokale finca en reist vervolgens naar uw lodge. Deze birding lodge ligt midden in de natuur en heeft een schitterend uitzicht.

Dag 10, Río Blanco
Vandaag bezoekt u het natuurreservaat van Río Blanco in de omgeving van Manizales. In het gebied zijn al zo’n 450 vogelsoorten waargenomen, waarvan vele endemisch zijn en met een beperkte verspreiding. De belangrijkste bezienswaardigheid in het gebied zijn de feeders van Grallarias (Antpitta’s) en kolibries. In het reservaat is het ook mogelijk om uilen te zien.

Dag 11, Otún Quimbaya Fauna & Flora Sanctuary
Vandaag gaat u vogels observeren bij het reservaat van Tinamu. Ontdek nog soorten zoals de Guira Tanager, Moustached Puffbird, Common Potoo, Golden-collared Manakin, Andean Motmot, Jet Antbird en Great Antshrike. Het reservaat staat bekend om de grote hoeveelheid vogelsoorten op een relatief klein oppervlak. Vervolgens reist u verder naar de lodge nabij het Otún Quimbaya Fauna  & Flora Sanctuary.

Dag 12, Otún Quimbaya Fauna & Flora Sanctuary
Vandaag gaat u samen met uw gids vogels spotten in het Otún Quimbaya Fauna & Flora Sanctuary. Dit ecologische reservaat is een habitat van vele vogels, insecten, vlinders, apen en tapirs te beschermen. Het pre Andes regenwoud met meren en watervallen is erg belangrijk voor de biodiversiteit. Er zijn al 400 verschillende soorten vogels geregistreerd in dit gebied, zoals de Cauca Guan, Chestnut Wood-Quail, Torrent Duck, Colombian Screech-Owl, Emerald Toucanet, Hooded Antpitta en Rufous-breasted Flycatcher.

Dag 13, Natuurreservaat Montezuma
In de vroege ochtend gaat u samen met uw gids nog vogels spotten aan de oevers van de Otún rivier en in de tuinen rondom de lodge. Vervolgens reist u in ongeveer vier uur naar Montezuma Lodge, dichtbij het Nationaal Park Tatamá. Spot vogelsoorten zoals de Black-and-gold Tanager, Gold-ringed Tanager, Munchique Wood-Wren, Chestnut-bellied Flowerpiercer, Tatamá Tapaculo, Velvet-purple Coronet, Empress Brilliant, Western Emerald, White-tailed Hillstar, Barred Hawk, Toucan Barbet en White-faced Nunbird.

Dag 14 en 15, Natuurreservaat Montezuma
Deze dagen gaat u samen met uw gids wandelen in het Cerro Montezuma Natural Reserve / Pueblo Rico. Dit reservaat ligt op de westelijke flank van de westelijke bergketen. Het natuurreservaat van Montezuma maakt deel uit van de bufferzone van het Nationaal Park Tatamá en bestaat voornamelijk uit de veertien kilometer lange weg die van de lodge met het reservaat naar de top van de berg op de militaire basis van Cerro Tatamá gaat. In het gebied zijn al meer dan 520 vogelsoorten gespot.

Dag 16, Minca
Nog voor het ontbijt genieten van een tour met een vogelgids en daarna ontbijten. Vervolgens reist u in twee uur naar het vliegveld in de plaats Pereira. Hier vertrekt ’s middags de binnenlandse vlucht naar Bogotà en vervolgens stapt u over en heeft u een vlucht naar Santa Marta. U komt eind van de middag aan op het vliegveld, waar u wordt opgehaald en in een klein uur reizen naar Minca wordt gebracht. U overnacht in een kleinschalige accommodatie midden in de natuur.

Dag 17, Sierra Nevada de Santa Marta
Vandaag reist u naar El Dorado Lodge, een schitterende plek in de Sierra Nevada de Santa Marta. Per jeep reist u over een onverharde weg naar El Dorado Lodge. De jungle verandert, terwijl u per jeep omhoog gereden wordt. Bij aankomst kijkt u over zee en op de bergen. In deze omgeving komen veel endemische vogelsoorten voor. Vogelsoorten die gespot kunnen worden zijn bijvoorbeeld Santa Marta Parakeer, Blossomcrown, White tailes Starfrontlet en de Santa Marta Woodstar.

Dag 18, Sierra Nevada de Santa Marta
De omgeving van de lodge is een paradijs voor vogelliefhebbers. Het reservaat ligt op hoogtes tussen de 2.500 en 3.500 meter. Er zijn ongeveer 20 endemische vogelsoorten te zien. ’s Ochtends ontdekt u met een gids de meest uiteenlopende vogelsoorten. Er is een speciaal onderzoekstation waar elke ochtend om 09.00 uur de Santa Marta Antpitta wordt gevoerd. Het bos is vrij open en biedt goede uitzichten op enkele speciale vogels, zoals de Quetzal met witte punt. In de namiddag geniet u van een prachtige zonsondergang.

Dag 19, Riohacha
In de ochtend maakt u samen met uw gids een wandeling in de omgeving van de lodge. Aan het einde van de ochtend wordt u per jeep naar Minca gebracht. Hier luncht u bij een lokaal restaurant en vervolgens wordt u naar uw hotel in Riohacha gebracht. Maak een wandeling over de pier en het vijf kilometer lange strand met wuivende palmbomen en geniet ’s avonds van een diner in een van de vele restaurants.

Dag 20, Santuario de Fauna y Flora Los Flamencos – Bogotà
Vandaag gaat u naar een natuurreservaat om de roze flamingo’s te observeren. Op 20 kilometer ten zuidwesten van Riohacha ligt het gebied Santuario de Fauna y Flora Los Flamencos. Dit natuurgebied heeft een gevarieerde vegetatie en trekt duizenden roze flamingo’s.  Onder begeleiding van een gids geniet u van de ongerepte natuur. Na de tour wordt u op het vliegveld afgezet van Riohacha voor uw binnenlandse vlucht naar Bogotà. Hier vertrekt uw internationale vlucht naar Nederland.

Ter informatie
Bij reservering van de reis ontvangt u een veel uitgebreidere beschrijving en ontvangt u per gebied een vogellijst met alle vogels die u kunt gaan spotten. De reis is mogelijk in januari en maart 2022. Neem contact met ons op voor uitgebreide uitleg.

Vraag meer informatie aan of schrijf u direct in